Jaakkolan Rustholli

kuistiJaakkolan Rusthollin tallitoiminta sijoittuu nykyisille Jaakkolan tilan maille. Vuodesta 1698 saman suvun hallussa ollutta tilaa pyörittää tällä hetkellä Johanna Jaakkola. Tilamme on yhä toimiva maatila ja olemme herättäneet rusthollin uudelleen eloon.

Jaakkola on Nakkilan kunnan Leistilän kylän vanhoja kantataloja ja se tunnetaan 1700-luvun alusta rusthollina. Rusthollit olivat ruotujakolaitoksen aikaisia ratsutiloja, joiden velvollisuutena oli joitakin verovapauksia vastaan ylläpitää armejan käyttöön ratsumiestä. Yhdeksän sukupolvea sitten, v. 1710, myös isäntä Matti Jaakonpoika teki ratsupalvelusta Jaakkolan puolesta.

Vuonna 1886 ruotujakolaitosjärjestelmä lakkautettiin ja rusthollit muiden mukana poistuivat. Samana vuonna menivät Johannan isoisovanhemmat vihille.

talliSukupolvien vaihtuessa tilan toiminta on keskittynyt pääasiassa maanviljelykseen, mutta karjaakin on tilalla aina ollut. Lehmien jälkeen vuodelta 1902 peräisin olevaa kivinavettaa ovat asuttaneet lampaat, kanat, kukot ja ankat. Nyt on navetan 400 neliön tiloihin luotu viihtyisät tilat 19 hevoselle. Kahdeksan hevosta asuu ulkokarsinoissa. Shetlanninponit ovat pihatossa.

Pihaa vartioi 3 koiraa ja talon monta kissaa.

Toimintamme hevospuolella keskittyy nykyään tuntitoimintaan, valmennustuntien ja -kurssien järjestämiseen, vaellustoiminta on tällä hetkellä yhä tauolla.