Vaellusreitit ja reittihinnat

Reittiselostukset

Satakunta-vaellus 6 pv / 5 pv ratsastusta

Viikkovaellus viikolla 26. Alkaa maanantaina 25.6 ja päättyy perjantaina 29.6. Tilalla voi yöpyä sunnuntai-maanantai ja perjantai – lauantai yöt. Varaamme oikeuden reitti- ja ohjelmamuutoksiin.

Vaellamme Länsi-Suomessa kahdeksan satakuntalaisen vanhan kuntajaon mukaisen kunnan alueella, pitkin vanhoja reheviä kuusikoita, kuivia jäkäläisiä hiekkakankaita, nuoria kasvatusmetsiä, laajoja peltoaukeita ja perinteisiä pikkukyliä. Yövymme talon omassa metsässä laavulla  ja kelokämpällä keskellä hyvin hoidettuja erämetsiä. Syömme lounasta kuunnellen kurkien huutoa suolammella. Saunomme savu- ja kelosaunoissa. Laukkaamme halki viljapeltojen, parhaimmillaan keltaisenaan kukkivan rypsin seassa, ja välillä pitkin kangasmetsien hiekkapohjaisia ajouria.

Mittaa vaelluksella on 160 km, sen lisäksi tutustumme lännenratsastuksen saloihin muutaman tunnin mittaisella vierailulla Harjavallassa. Tallimme suomenhevoset sekä lännensatulat ja vaativaan vaelluskäyttöön suunnitellut varusteet tekevät matkastasi nautinnon. Sinun ei tarvitse olla taitava ratsastaja, riittää kun hallitset perusteet, pysyt selässä kaikissa askellajeissa, nopeassa laukassa ja olet valmis ratsastamaan 4-6 tuntia päivässä.

Vaelluksen hintaan kuuluu hevonen varusteineen, ratsastusta 160 km noin 5 h/pv/ 5 pv , oppaan palvelut, kaksi lämmintä ateriaa, aamupala, välipala ja iltakahvi päivässä, yöpyminen: 1 yö laavussa, 2 yötä eräkämpällä, 1 yö maatilan talousrivissä, 2 yötä tilan kämpässä, 4xsauna ja 1xsavusauna. Makuupussi on talon puolesta. Matkan hinta 1170 euroa, varausmaksu 500 euroa. Ryhmäkoko 3-4 ratsastajaa. Alaikäraja 18 v.

Sunnuntai

Tilalle saavutaan sunnuntaina, majoittuminen, tutustuminen hevosiin ja toisiin ratsastajiin, iltapala ja sauna.

Maanantai

Syömme aamupalaa päärivissä. Valmistaudumme talliin ja opettelemme itse laittamaan vaellusvarusteet hevoselle. Lähdemme tilalta kohti länttä ja pian laukkaamme pitkin peltotietä ottaen ensi tuntumaa hevosiimme. Kuljemme läpi 2000 ha laajuisen Leistilänjärven peltoaukean. Nousemme harjanteelle ja ratsastamme Ulvilan etelärajaa kohti Poria, laitamme siellä lounasta uimapaikan reunustalla. Matka jatkuu metsäalueen kätköissä Nakkilaan, jossa yövymme oman metsän siimeksessä Pässin laavulla. Halukkaat saavat kyydin uimapaikalle, maanantain leirissä ei ole saunaa.

Leiriin tullessamme huollamme aina ensin omat hevosemme ja sen varusteet. Sitten on aika vallata omat sijat nukkumapaikasta ja odotella päivällisen valmistumista. Vaeltajat voivat auttaa iltaruokien ja juomavesien kannossa sekä saunan lämmityksessä. 26 km

Tiistai

Aamupala laavulla, samalla pakkaamme myös lounaan satulalaukkuihin. Satuloimme itse tai kaverin avustuksella hevosemme, oppaat auttavat toki tarvittaessa. Käymme eilisestä tutussa juottopaikassa ennen kuin suuntaamme etelään. Käymme ihan Luvian rajan tuntumassa, sieltä ratsastamme lounaalle Eurajoen puolella olevalle laavulle, keskelle aarnimetsäaluetta ja hiljaisuutta. Illaksi saavumme Kiukaisiin ja leiriydymme eräkämpälle, pääsemme saunaan ja sisälle kelokämppään nukkumaan. Päivällinen on lähellä hevosia laavun suojissa. Matka 36 km.

Keskiviikko

Aamupalan ja eräkämppää ympäröivien metsien jälkeen saavumme Harjavaltaan ja Hiirijärven kylään. Wallan Tallilla seuraamme lännenratsastusta, jos Meeri Simula on paikalla. Lounaan jälkeen ratsastamme kohti ihan erilaisia maisemia. Ylitettyämme Eura-Harjavalta kantatien on edessä kilometri tolkulla hiekkakangasta ja upeita laukkamaastoja. Ennen leiriytymistä saavumme Kiukaisiin ja perinteisiin peltomaisemiin. Yöpyminen Pirjo ja Jussi Sauramon maatilalla sisätiloissa. Nautimme Piitu-emännän valmistaman päivällisen tilan päärakennuksessa ja isäntä on lämmittänyt meille savusaunan. 29 km.

Torstai

Aamulla lähdemme virkeinä matkaan tutkimaan Kiukaisten, Köyliön ja Kokemäen rajamaastoa. Edessä on viikon pisin päivä. Saamme nauttia pehmeäpohjaisesta maastosta. Laukkapätkiä on yllin kyllin, niin paljon kuin vain hevoset jaksavat. Syömme hiukan aikaisen lounaan pienen Palojärven rannalla. Lounaalta jatkamme kohti Harjavaltaa. Kuljemme pitkin Huovintietä, hiekkaista 10 km metsäuraa, muinaista Turkuun päin menevää päätietä. Ohitamme Wallan Tallin, saavumme kylätielle ja sitä pitkin samalle metsäalueelle ja eräkämpälle, missä olimme tiistai-keskiviikon välisen yön. Hevosten huollon jälkeen pääsemme saunaan ja syömään päivällistä. 35 km

Perjantai

Aamupalan jälkeen satuloimme hevoset viimeiselle päivälle. Kuljemme eräkämpän maastoissa Panelian kylän maisemissa. Kävellään, laukataan paljon ja syödään lounasta Panelian Metsästysseuran kodalla. Kauniilla ilmalla jatkamme lounaalle mäen harjalle ennen Nakkilan rajaa. Matka jatkuu peltoaukealle ja viimeisille laukoille halki viljapeltojen. Tuohiston metsälön jälkeen olemmekin kotiaukealla ja tallilla. Hevoset saavat ansaitsemansa suihkun ja huollon. Tilan sauna on lämpiämässä, syömme ja nautimme yhteisestä illanvietosta. 34 km.

Lauantai

Aamupalan jälkeen lähtö kotimatkalle

2009laukka_vkvaellus

Lyhyistä maastoista valittavanasi on Järvenlenkki ja Alhonkierros, molemmat alle 2 tuntia kestäviä sekä noin 2-3 tunnin Maisemakierros, suosittelemme tätä, mukava vaihteleva reitti. Päivävaellukset ovat kokopäivän kestävät Pässinvaellus ja Torisevanvalloitus.

Kahden päivän vaelluksiin on vaihtoehtoina Laavuvaellus ja Yökylä Eräkämpällä. Kohde määräytyy lähtöpäivän mukaan.

2009vkvaellus_rajalinja

Maastolenkit :

Järvenlenkki ja Alhonkierros

10-13 km maastolenkki ratsastajien taidon mukaan.  Hinta 60 €. Ei lännensatuloita, alaikäraja 18 v.

Maisemakierros

16-22 km maastolenkki ratsastajien taidon mukaan. Laukataan paljon ja kävellään kauniissa maisemissa. Kahvitellaan joko maastossa tai ratsastuksen jälkeen tallilla. Hinta 100 €. Lähes poikkeuksetta lännensatulat, alaikäraja 18 v.

Päivävaellukset :

Kohde määräytyy lähtöpäivän mukaan. Hinta 180 €/ varausmaksu 80 €. Pienin mahdollinen ryhmä 3 henkeä. Alaikäraja 18 v.

Pässinvaellus

Kesto 8 tuntia, josta ratsastamme noin 5 h. Ratsastamme peltojen läpi metsään, josta laskeudumme alas entisen järven keskilinjalle. Ylitämme  5 km mittaisen peltoaukean ja siirrymme kylätien kautta metsätielle. Jatkamme pitkin ruohottunutta tietä ja saavumme hiekkakuopille, jossa kahlaamme veden läpi töyräälle ja pidämme hetken tauon.

Matka jatkuu pitkin hiekkatietä, jolta poikkeamme umpimetsään. Välillä juotamme hevoset louhoksen altaassa. Syömme lounasta laavulla kauniissa vanhassa kuusimetsässä hevosten syödessä samalla päiväheiniänsä. Lounaan jälkeen matka jatkuu metsän läpi hiekkatielle 2,5 km laukkapätkälle. Saavumme peltoaukean reunaan, kävelemme kylätietä pienen matkaa. Poikkeamme peltotielle, joka johtaa meidät kotia kohti samaa järven keskilinjaa seuraten kun aamulla lähdettäessä.

Tämä reittivaihtoehto on 37 km ja sisältää paljon laukkaa. Reitin pituus on valittavissa 27 ja 37 km välillä ratsastajien kunnon ja taidon mukaan. Palvelut ovat eripituisilla reiteillä samat.

poly2Torisevanvalloitus

Kesto 8 tuntia, josta ratsastamme noin 5 h. Lähdemme tallilta naapuritilan läpi laajalle peltoaukealle. Pienen metsälön jälkeen tulemme uuden peltoaukean reunaan ja laukkaamme läpi viljapeltojen. Nousemme pellon reunasta ylös metsään. Kylätien laitaan tullessamme avautuu alas pelloille Matomäen kaunis kulttuurimaisema. Ratsastamme alas peltoaukealle ja takaisin metsään, ylös jyrkkää rinnettä. Näkymät Nakkilan kirkon suuntaan ovat hienot. Jatkamme hirvipolkua pitkin metsään ja sieltä metsätietä pitkin eteenpäin. Jos vauhtia halutaan, tarjolla on pätkä pehmeää tiepohjaa, mutta rauhallisemmalla retkellä voimme ihailla kaunista luontoa.

Lounastamme metsäalueella ja annamme hevosten hetken levähtää ja nauttia kauroista ja heinistään. Lähdemme kotimatkalle vanhassa metsässä kulkevaa polkua seuraten. Kuljemme välillä hetken taas kylätiellä, ennen kuin palaamme tutun pellon reunaan ja sieltä kotiin. Matkan pituus 37 km. Reitin pituus on valittavissa 25 ja 37 km välillä ratsastajien kunnon ja taidon mukaan. Palvelut ovat eripituisilla reiteillä samat.

2 päivän vaellukset :

Kohde määräytyy lähtöpäivän mukaan. Hinta 390 € / varausmaksu 190 €. Pienin mahdollinen ryhmä 3 henkeä. Alaikäraja 18 v.

Laavuvaellus

Syömme aamupalaa Päärivissä ja tutustumme toisiimme samalla, kun jaamme asiakkaille hevoset. Käymme läpi muut tähdelliset asiat, ennen kun siirrymme talliin ja hevosten laittoon.

Lähdemme tilalta peltojen poikki matkaan. Pienen metsäalueen jälkeen olemme valtavalla peltoaukealla, entisen järven pohjalla, edessä on 5 km viivasuoraa hiekkatietä. Lyhyen asfalttipintaisen kylätien jälkeen ratsastamme osittain ruohottunutta metsätietä pitkin hiekkakuopalle. Kahlaamme veden läpi töyräälle ja pidämme lounastauon. Halukkaat voivat käydä uimassa. Lounaan jälkeen jatkamme matkaa metsätietä pitkin hyvällä vauhdilla, kunnes jätämme tien ja ratsastamme metsän läpi laavuleiriin. Matkalla juotamme hevoset kivilouhoksen altaassa. Lopuksi annamme hevosten mennä rauhallista käyntiä ennen leiripaikkaan saapumista. Hoidamme omat hevosemme ja varusteemme yökuntoon. Laavulla nautimme oppaan nuotiolla valmistaman päivällisen ja vietämme iltaa nuotion lämmössä. Matkaa leiriin on 26 km.

Aamulla opas hoitaa ruuat hevosille ja asiakkaat heräilevät aamupalalle: munaa, pekonia, puuroa, muroja, jogurttia ym. ja pannukahvia. Ilman kiirettä puramme leirin ja laitamme hevosemme matkaan. Palaamme louhokselle juottamaan hevosia ja sieltä matka jatkuu hiekkatietä pitkin kohti metsähallituksen aarnimetsäaluetta. Kuljemme läpi vanhan metsäalueen, josta muutostöiden avulla tehdään aarnimetsää, kulotuksia, puiden katkomisia ja kaatoja, kaarnan poistoja ja ojien umpeen laittoja. Löydämme sieltä myös vanhan kiitoradan pohjan, jossa päästelemme lujaa menemään. Matka jatkuu rauhallisesti lounaalle. Parhaassa tapauksessa merikotka kaartelee yläpuolellamme.

Paluumatka alkaa ja se menee aluksi joutuisasti pitkin hiekkateitä kaikissa askellajeissa. Poikkeamme huilille edellisen yön laavulla ja jatkamme siitä kohti kotitallia. Paljon laukkaa ja metsän reunaan tullessa lyhyt asfaltti pätkä kylätietä ja olemme samalla laajalla peltoaukealla kun edellisenä aamuna. Laukkojen jälkeen nousemme vanhalta järvenpohjalta ylös muinaiselle rantapenkereelle ja aloitamme rauhallisen loppumatkan. Se taittuu leppoisasti metsän läpi ja lopuksi kotipeltojen kautta tallille.

Tallilla puramme hevosilta varusteet, ja jos haluat, saat pestä ratsusi. Sitten pääriviin syömään jotakin ja suihkuun jos haluat. Vaelluksen pituus 66 km. Vaelluksen pituus on valittavissa 28 ja 66 km välillä, ratsastajien kunnon ja taidon mukaan.

Yökylä Eräkämpällä

Syömme aamupalaa päärivissä ja tutustumme toisiimme samalla, kun jaamme asiakkaille hevoset. Käymme läpi muut tähdelliset asiat, ennen kun siirrymme talliin ja hevosten laittoon.

Lähdemme tallilta naapuritilan läpi laajalle peltoaukealle. Pienen metsälön jälkeen tulemme uuden peltoaukean reunaan ja laukkaamme läpi viljapeltojen. Nousemme pellon reunasta ylös metsään. Kylätien laitaan tullessamme avautuu alas pelloille Matomäen kaunis kulttuurimaisema. Ratsastamme alas peltoaukealle ja takaisin metsään, ylös jyrkkää rinnettä. Näkymät Nakkilan kirkon suuntaan ovat hienot. Jatkamme hirvipolkua pitkin metsään ja sieltä metsätietä pitkin eteenpäin. Lounastamme metsäalueella ja annamme hevosten levähtää ja syödä päiväheinänsä.

Lounaan jälkeen ratsastamme pitkin metsätietä. Hienon pehmeäpohjaisen laukkapätkän jälkeen tulemme mäen rinteessä kulkevalle kauniille kylätielle. Palaamme takaisin metsän puolelle ylämäkeä rauhallisesti laukaten. Laukkaamme paljon, mutta välillä kuitenkin nautimme luonnosta ja annamme hevosten mennä rauhallista käyntiä. 32 kilometrin jälkeen saavumme eräkämpälle, kytkemme hevoset omiin parsiinsa ja huollamme ne sekä varusteemme valmiiksi yökuntoon. Eräkämpällä saamme nauttia yömme sisätiloissa ja illalla pääsemme saunan lämpimään. Päivällisen valmistamme nuotiolla laavun suojassa, meillä on suora näköyhteys hevosiin.

Aamulla kun hevoset ja ratsastajat ovat kaikessa rauhassa nauttineet aamupalansa, alamme pakata satuloita selkään ja tavaroita autoon. Lähdemme ratsastamaan polkua pitkin metsään ja sieltä kylätielle. Lyhyen asfalttitien jälkeen pääsemme uusiin maisemiin ja laajalle metsäalueelle. Ohitamme upean suon ja laukkaamme läpi kauniin hiljaisen maiseman. Metsätieosuuden jälkeen tulemme kalliolouhokselle, jossa juotamme hevoset. Jatkamme umpimetsään laavuleiriimme lounaalle, jonne tullessa olemme ratsastaneet 25 km.

Valmistamme erälounaan kelistä riippuen joko nuotiolla tai retkikeittimellä. Hevoset huilaavat ja ruokailevat vieressä. Lounastauon jälkeen suuntaamme metsän läpi kohti kotia. Mukavat pitkät laukkapätkät ovat edessä. Välillä menemme käynnissä pienen matkaa pitkin kylätietä ja sitten taas laajalle peltoaukealle asiakkaiden haluamassa tempossa. Ympärillä on 2000 ha peltoa, jonka keskilinjan kautta koukkaamme kotiinpäin. Ylitämme pienen metsäisen mäen ja olemme jo kotiaukealla. Matkaa toiselle päivälle tulee 38 km.

Tallilla puramme varusteet ja pesemme hevoset ja sitten pääriviin välipalalle. Vaelluksen pituus 70 km. Vaelluksen pituutta voidaan säädellä portaittain 25 ja 70 km välillä. Lyhyillä reiteillä paluu loppumatkasta sama kuin alkumatka. Palvelut ovat eri reittivaihtoehdoilla samat. Lyhyillä reiteillä ehdimme nauttia enemmän luonnosta ja rauhallisesta menosta.

2012.06.08-viikkovaellus-I